Apie valandą trukusioje akcijoje dalyvavo vos 5 GGT aktyvistų ir PETA organizacijai priklausantis meškutis, sekiojantis karališkosios šeimos narius jų kelionių po pasaulį metu.

Tačiau keletas Gyvūnų teisių gynimo organizacijos PETA aktyvistų po protesto atsidūrė policijos nuovadoje.

„Pareigūnai iš tiesų sulaikė du prie Didžiosios Britanijos ambasados piketavusius asmenis – vienas apsirengęs meškiuku, o kita „civilė“ mergaitė, kuri vadina save organizatore“, - DELFI patvirtino 5-ojo Vilniaus miesto policijos komisariato vyresnysis tyrėjas Petras Klimavičius.

Pareigūno teigimu, sulaikyti asmenys pažeidė Susirinkimų įstatymą, todėl buvo pristatyti į budėtojų dalį, kur „nustačius asmenybes, rašo paaiškinimus“.

Pagal Susirinkimų įstatymą piketuojantiems asmenims draudžiama slėpti savo veidus kaukėmis ar kitaip maskuotis, kad negalėtų būti atpažinti. Pasak tyrėjo, meškiukas kaip tik ir pažeidė šią įstatymo nuostatą, todėl jam ir piketo organizatorei gresia 500-2 tūkst. litų bauda arba iki 30 parų administracinio arešto.

Tuo tarpu Lietuvos žaliųjų judėjimas teigia, kad PETA aktyvistės buvo sulaikytos neteisėtai. Anot Lietuvos žaliųjų, kad užsimaskavimas laikomas nusižengimu įstatymui, jeigu jis liudija apie pasirengimą atlikti neteisėtus veiksmus.

"Meškiuko kostiumu apsivilkusi mergaitė tikrai negalėjo kam nors kelti grėsmės, todėl jos suėmimas, mūsų nuomone, yra neteisėtas", - teigiama Lietuvos žaliųjų judėjimo išplatintame pranešime.

Žalieji taip pat teigia, jog rengiant panašią akciją Vilniuje prie kailių salono "Nijolė" gamtos mylėtojai yra prašę leidimo nesankcionuotam mitingui, tačiau Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai paprašė gyvūnų teisių gynėjų, kad šie daugiau nesikreiptų į savivaldybę organizuodami smulkius renginius, kurių dalyvių - mažiau nei 10.

Viso pasaulio gamtosauginės organizacijos kasmet protestuoja prieš Kanados valdžią dėl itin intensyvios lokių, ruonių ir kitų gyvūnų medžioklės. Vien juodųjų lokių kasmet nužudoma dešimtys tūkstančių – dėl to jų sparčiai mažėja. Išlikusi juodųjų lokių populiacija gyvena atkampiose miškingose vietovėse ir nacionaliniuose parkuose.

Pasak žalųjų organizacijų atstovų, vienai karalienės sargybinio kepurei pagaminti reikia paaukoti mažiausiai vieno lokio gyvybę. Šių kepurių siuvimas tiesiogiai neprisideda prie juodųjų lokių žudymo, tačiau pirkdama jų kailius Jungtinė Karalystė bent jau morališkai palaiko antigamtosaugišką Kanados vyriausybės veiklą.

Juodasis lokys yra įtrauktas į CITES (Tarptautinės prekybos nykstančiomis faunos ir floros rūšimis konvenciją), kuri draudžia konvencijos saugomų rūšių ar iš jų pagamintų dirbinių importą į konvenciją pasirašiusias valstybes, tame tarpe ir į Jungtinę Karalystę.

Taigi atsisakyti naudoti natūralų kailį minėtoms kepurėms įpareigoja ir tarptautiniai susitarimai.

Akcijoje dalyvavę gamtosauginių organizacijų atstovai mano, kad Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija ir karališkoji šeima turėtų atsižvelgti į etinius bei gamtosauginius motyvus ir naujų kepurių iš lokio kailio karališkajai sargybai nebesiūti.

Kovotojai už gyvūnų teises siūlo alternatyvą – kepures siūti iš dirbtinio kailio, kuris išoriškai niekuo nesiskiria nuo tikrojo. Pasak akcijos dalyvių, iniciatyvą naudoti dirbtinį kailį parėmė 200 Jungtinės Karalystės parlamentarų.

Minėtas meškutis ketvirtadienį turėtų iškeliauti paskui karalienę į Latviją, vėliau – ir į Estiją.